Spar tusenvis av kroner på strømsparing

Strømmen er dyrere enn noen gang. Her får du råd om tiltak som vil kunne hjelpe deg å redusere ditt strømforbruk.

Oppvarming

Oppvarming er utvilsomt det som krever mest energi i huset. En rekke studier viser at vi nordmenn har et generelt overforbruk av strøm når det gjelder oppvarming. Dette innebærer kort og godt at vi varmer opp mer enn det som er nødvendig for å opprettholde et godt inneklima.

Senker du temperaturen i hjemmet med 1 grader, så reduserer du også strømforbruket med 5 prosent. Det høres kanskje beskjedent ut, MEN:

  • Oppvarming står for om lag 50 prosent av strømforbruket i husholdningen. Om den samlede strømkostnaden er 40 000 kroner, hvor oppvarming står for 20 000 kroner, så vil en reduksjon av oppvarming på 5 prosent utgjøre 1000 kroner.

Senker du temperaturen ytterligere to grader, vil dette utgjøre rundt 3000 kroner.

Varmtvannsforbruk

 Å varme opp vannet, krever mye energi, så om du skal dusje, prøv å dusje sjeldnere eller litt raskere enn du pleier.

Dusjer du rundt 10 minutter hver dag, vil du kunne spare 1000 kroner på å installere sparedusj.

Gode nyheter til den som hater å ta oppvasken: Det er mer effektivt og energibesparende å bruke oppvaskmaskinen enn å ta oppvasken for hånd. Grunnen er at oppvaskmaskinen bruker mindre varmtvann enn man skulle tro. Hvis du dropper tørkeprogrammet, sparer du enda mer strøm. Prøv å vente med å kjøre oppvaskmaskinen til den er helt full – da sparer du strøm.

Ikke vask klærne dine så ofte, og når du gjør det – sørg for at vaskemaskinen er full. Det samme gjelder tørking av klær. Kanskje du kan henge klærne til tørk fremfor å bruke tørketrommelen? Det tar lenger tid, men denne metoden gir mindre slitasje på klærne dine og er et godt grep mot dyr strømregning.

Trekk

Trekker det i huset, vil temperaturen falle nokså fort. Trekk som følge av dårlig listing er også en av de mest vanlige kildene for varmetap, også kjent som energisvinn. Det samme gjelder gamle dørkarmer som ikke er blitt tilstrekkelig isolert. Botemiddelet her vil være tetningslister.

Med tetningslister kan du isolere rundt i falsen på dører og vinduer slik at de slutter helt tett. For å finne ut om listene er tette og isolerer godt nok, kan du gå med et stearinlys langs karmene. Hvis flammen blafrer, da trekker det. Dette anses også for å være et effektivt ENØK-tiltak (energiøkonomisering).

Belysning

Belysning står for 15 prosent av energiforbruket i en gjennomsnittlig norsk husholdning. Her er det derfor en betydelig potensial for besparelser.

Du har helt sikkert hørt begrepet «sparepære». Ordet stammer fra EUs energiklassifisering (såkalte Quality charter) av harde hvitevarer og lyspærer. Disse kommer med energiklassifisering hvor klasse A er den mest energieffektive. Sammenlignet med tradisjonelle glødelamper avgir sparepærer fire ganger mer lys per anvendt kilowattime og varer 15 ganger lengre. Du kan derfor bytte ut nesten alle glødepærer med sparepenger og både spare CO2-utslipp og penger.

Elbil-lading

Et generelt råd vil være å følge med på strømpris-nivået i løpet av døgnet. Strømmen koster mest når forbruket er som høyst, altså på morgenen når familien står opp og på ettermiddagen når du/dere kommer hjem fra jobb eller studier.

Hjemme-lading av elbil krever mye energi, og det kan være lurt å planlegge når på døgnet dette bør utføres. Men for deg som måtte lure; det lønner seg alltid økonomisk å lade hjemme sammenlignet med hurtigladere langs veien. Er du såpass heldig at du har gratis lading på arbeidsplassen, så anbefales det å lade i arbeidstiden. 

Interessert i flere strømtips? Les mer her