Huskeliste for trygg bolig når du er på reise

Skal du ut å reise i sommer? Selvsagt tar du ut søpla, lukker vinduene, skrur av lys og låser både en og to ganger – men hva med alt det andre? For å sikre maks hvilepuls når du ligger på solsenga, bør du sjekke innom denne huskelisten. 

Vann både ute og inne
Det er ingen hemmelighet at vi stadig opplever mer ekstremvær, og spesielt styrtregn. For å unngå å komme hjem til oversvømt kjeller eller sprengt rørsystem er det lurt å rense avløp, takrenner og rister for blader og kvist slik at vannet får renne fritt dit det skal. Dette gjelder spesielt de som bor i hus, men blokker og bygårder burde også passe på at vannet har fri tilgang til kummer og avløp. I samme vending bør du skru av stoppekranen i boligen din. Rør kan nemlig sprekke også på sommeren, så det er greit å være på den sikre siden. I tillegg skader det ikke å sjekke innom værvarselet mens du er borte. Brått kan det være kjekt å ha en nabo eller venn til å stikke innom for å se at alt er bra.

Pass opp for syv somre og vintre
Kraftig vind kan brått bli dyrt for både deg og naboen. Se til at alt eventuelle utemøbler sikres godt eller plasseres innendørs. Er vinden kraftig nok kan til og med trampolinen bestemme seg for å lette, rase avgårde og gjøre skade. Et tips er å skru trampolinen fast til f.eks en platting.

Maur
Pass på at boligen, og spesielt kjøkkenet, ikke blir destinasjonen for sommerens store insektfest. Selv om det ser ryddig og fint ut, er det fort gjort å overse en liten flekk med søtt pålegg eller lignende. Sjekk ekstra nøye og tørk godt over, så slipper du å bekjempe en potensiell maurinvasjon når du kommer hjem igjen.

Lyn og torden
Å trekke ut stikkontaktene er en god gammel slager, og det er det god grunn til. Selv om et potensielt lynnedslag ikke treffer akkurat ditt hus, kan det likevel gjøre skade på det elektriske anlegget fra en radius på en km. I tillegg, hvis du ikke har det fra før, er det anbefalt å installere et overspenningsvern. Det er en liten boks som sitter i sikringsskapet ditt som beskytter anlegget mot endringer i spenningen og overspenninger.

Tyveri
Å tenke forebyggende mot tyveri gjør de fleste av oss på autopilot. Gode låser og alarmsystemer er naturligvis viktig, men det er også flere grep du kan gjøre for at tyven ikke velger ditt hus. Blant annet er det lurt å klippe plenen og gjøre hagen velstelt før avreise slik at huset ikke ser forlatt ut. En enkel lyskilde, da gjerne på batteri, kan få det til å se ut som at noen er hjemme. I tillegg bør du rydde vekk dyre møbler og grillen fra hagen, og passe på at dyr elektronikk ikke er synlig fra utsiden. Har du en god nabo kan det også være greit å spørre han eller hun om å titte innom huset fra tid til annen.

God tur og nyt ferien!