Effektiv vedfyring sparer mest penger

Rekordhøye strømpriser gjør at nordmenn virkelig har fått fart i peisene sine. Men visste du at det er forskjell på god og dårlig vedfyring? Effektiv vedfyring sparer mest penger, men er også mer lønnsomt for miljøet. Men hvordan fyrer man økonomisk? Og hva er noen vanlige tabber å gjøre når man fyrer?

Fra toppen og ned

En enkel huskeregel for vedfyring er at det alltid skal fyres fra toppen og ned. Hvorfor det? Svaret er fordi det skal rekke å bli varmt nok før du legger på nye kubber. Når peisen oppnår riktig temperatur, omdannes store deler av den brennende veden til brennbare gasser. Hvis det er nok varme og oksygen i peisen omdannes gassene til flammer. Hvis det ikke er varmt nok, slippes det i stedet ut mye uforbrente partikler gjennom pipa.

Med det sagt, er det ikke slik at du skal tenne på helt i toppen. Flammene fra tennbrikettene må ha noe ved å jobbe med. Du bør derfor bygge opp bålet slik: store kubber nederst, mindre kubber i midten, og tennbrikett under tynnere pinner og annen oppfyringsved på toppen.

I tillegg bør du sørge for at du har tørr ved og regulert tilførsel av luft under opptenning. Dette er forutsetninger for å få skikkelig fyr. Tørr ved skal ikke ha sorte prikker (sopp), så være obs på dette når du kjøper ved. Pass også alltid på å lagre veden på et tørt sted så du unngår at det går til spille.

Å fyre økonomisk

Ved riktig vedfyring bruker du mindre ved, og du får høyere varmeproduksjon over lengre tid. Å få skikkelig godt fyr tar rundt 20 minutter, og her bør du ikke slurve. I løpet av disse minuttene er det viktig at du, litt etter litt, justerer tilførselen av luft mens du samtidig passer på at bålet fortsatt brenner godt.


Effektiviteten av forskjellig ved

Dette er den mest effektive måten å nå riktig temperatur på uten å bruke unødvendig med ved og dermed unødvendig med penger. Men hva slags ved er mest økonomisk å bruke for å nå ønsket temperatur, og for å holde lengst på varmen?

Gran inneholder lite energi per kubbe, tar lett fyr, og egner seg derfor best som opptenningsved. Dette gitt at den er helt tørr. Gran er nemlig en vanskeligere tresort å tørke.

Eik er en av tresortene med høyere energiinnhold, og er derfor mer effektiv enn gran.

Med andre ord; det trengs mye mer gran for å oppnå samme effekt som eik. Men eik er vanskeligere å få tak i, og er ofte dyrere.

Bjørk ligger sånn midt mellom gran og eik, og er den vanligste veden å fyre med i Norge.

For å fyre så billig som mulig kan det lønne seg å bruke gran i opptenningen, bjørk (eller eik) når første laget med gran har brent, og deretter gran igjen når du har fått opp temperaturen og bare vil holde liv i ovnen. Da holder det å legge på en kubbe eller to om gangen. 

Uansett hvordan man vrir og vender på det; med dagens strømpriser sparer du uansett penger for hver vedkubbe du legger i peisen. Nå har du i tillegg fått noen tips til hvordan du kan gjøre vedfyring mest effektivt, og dermed også mest økonomisk.

Et siste tips fra oss er; har du ikke gjort det enda, kan det være en fordel å investere i en peis. 

Var denne artikkelen nyttig? Du kan du lese mer om bolig på vår blogg her.

Trenger du hjelp til å selge din bolig? Eller kanskje det er på tide med en ny verdivurdering? Vi hjelper deg gjerne! Kontakt oss her.